Instruktioner grill

Även om The Pizza Steel är designad för bakugn kan man faktiskt grädda riktigt goda pizzor på en grill. Det kräver dock att du är uppmärksam på att stålet kan bli mycket varmt och att man därför så långt det är möjligt ska undgå direkt undervärme (från kol eller gas) när man gräddar, då man lätt kan få en bränd pizza :-(.

Kolgrill

Om du eldar med kol ska du vara beredd på att det kan krävas lite övning att få till rätt temperatur. Det beror nämligen både på grillen och på vilket kol du använder. En bra tumregel är dock att det krävs en del kol för att värma upp stålet, så du kan behöva 1,5–2 grillstartare med kol för att få upp stålet till 250–300 grader. Kolens värsta värme bör vara över innan du lägger pizzan på stålet, och du ska helst ha placerat kolen i ytterkanterna av grillen, så du undviker allt för hög undervärme vid gräddningen.
Det tar normalt 4–5 minuter att grädda pizzan, men det beror naturligtvis på temperaturen.

Gasgrill

På en gasgrill är det lättare att styra temperaturen. Då jag själv inte äger en gasgrill, ger jag ordet till Michael S. från Danmark, en av våra kunder som är något av en grillexpert.

Han skriver: "Jag hade grillen (q3000 från Weber) tänd i 20 min på full värme. Därefter släckte jag grillens mittersta lågor och hade minsta möjliga värme på de yttersta lågorna när jag inte gräddade. Alla lågor var släckta när jag gräddade pizzan, och jag gräddade fyra perfekta pizzor. Grillen håller 300 grader utan att vara tänd. Varje pizza tog fyra minuter att grädda."