Skötsel av Pizzastålet

Lycka till – The Pizza Steel och The Pizza Peel är i stort sett omöjliga att förstöra vid normal användning. Men om du vill att de håller sig fina i framtiden bör du följa dessa anvisningar för skötsel.
Ladda ner vår broschyr här (PDF – 0,9 MB)

The Pizza Steel

Innan du använder ditt nya bakstål för första gången bör du behandla det med ett ganska tunt lager oliv- eller rapsolja:
  1. Häll lite olja på en luddfri duk och låt duken glida över hela stålets yta. Om stålet är väldigt fett bör du torka av den överblivna oljan med en stor duk eller ”doppa” den torr med lite hushållspapper.
  2. Sedan lägger du det i ugnen och ”gräddar” det i 250 grader i 60 minuter. Använd gärna varmluft och se till att lufta under tiden :-).
  3. Gör om behandlingen de första 3–4 gångerna du bakar, tills stålet har fått en mörk färg som påminner om gammaldags gjutjärnsgrytor. Den mörka färgen indikerar att stålet nu är ännu bättre på att absorbera ny värme och samtidigt har fått ett naturligt rostskydd.
  • Även om ditt bakstål nu har fått ett grundläggande rostskydd bör det alltid förvaras varmt och torrt.
  • Låt aldrig ditt bakstål lufttorka efter disk och använd aldrig diskmaskinen för att rengöra Bakstålet. Stål kan rosta om det utsätts för fukt eller kyla.
  • Normalt blir eventuella matrester till kolaska när ditt bakstål har kylts av tillräckligt för att bli rengjort. Använd en hård diskborste för att borsta bort askan.
  • Beroende på hur ofta du använder ditt bakstål kommer det efter en tid börja se använt och slitet ut. Då bör du ta dig lite tid för att rengöra det på djupet och fräscha upp det igen. Borsta det rent från aska och använd din degskrapa (rostfritt stål) för att få bort ev. ojämnheter. Borsta bort askan och applicera rikligt med rapsolja (med en luddfri trasa, t.ex. en gammal handduk). Placera därefter ditt bakstål i ugnen i 250 grader i 60 minuter och det är fit for fight igen.
  • Om din ugn har pyrolysfunktion kan du omvandla olja, fett och degrester till ett fint koldamm. Kom ihåg att låta plåten kylas ned ordentligt innan du rör den, och ge den ett tunt lager raps- eller olivolja.
  • Bakstålet blir med tiden mörkare och mörkare. Det försämrar inte dess egenskaper, utan är uteslutande ett tecken på att det blir använt, och således något du bör vara lite stolt över.
  • Även om du tar väl hand om ditt bakstål kan det då och då uppstå lite rost. Små fläckar kan ofta tas bort med en hård borste och eventuellt lite vatten och såpa. Därefter torkar du stålet i en varm ugn och upprepar därefter oljebehandlingen från när stålet var nytt. Vid större rostfläckar kan du behöva använda stålull eller sandpapper, följt av en ny oljebehandling.

The Pizza Peel

The Pizza Peel är tillverkad av aluminium, ett lätt och hållbart material.
Aluminium är inte repbeständigt. Därför kan det finnas några repor eller märken från tillverkningen av din pizzaspade när du får den, och det kommer helt säkert uppstå repor och andra tecken på användning i takt med att du använder den. Detta har absolut ingen inverkan på bakförmågan och är helt naturligt. Kombispaden är 1,5 mm tjock, och håller för många års flitigt användande.
Var uppmärksam på att aluminium (detta gäller också aluminiumfolie) ALDRIG bör komma i kontakt med syrliga matvaror. Du bör således inte lägga citroner, äpplen eller annan frukt direkt på Kombispaden, då det kan bryta ned plåten och överföra skadliga ämnen till det syrliga livsmedlet. Deg är normalt neutral, om du inte använder surdeg till jäsning. Kom ihåg att alltid låta surdeg jäsa på bakplåtspapper om du väljer att låta det jäsa på The Pizza Peel.
Faktum är att de flesta professionella bagerier uteslutande använder bakplåtar av aluminium.
Du kan rengöra den med såpa och vatten, men efter upprepad användning kommer den skinande ytan bli matt.
Liksom The Pizza Steel som blir mörkare efter upprepad användning kommer The Pizza Peel gå från skinande till matt. Detta har ingen som helst inverkan på dess bakegenskaper. Det är uteslutande utseendet som ändras.