Instruktioner – Bakstål i ugn

Vi rekommenderar bakplåtspapper

Det är en god idé att använda Svanenmärkt bakplåtspapper, då det gör det lättare att få över bröd, frallor eller pizza från din ”pizza peel” till ditt ”pizza steel” utan att degen tar skada. Det ska helst vara Svanenmärkt, då det annars kan innehålla hormonstörande fluorerade ämnen. Genom att använda bakplåtspapper slipper du också använda stora mängder mjöl som annars behövs för att degen inte ska fastna på bakplåtspaden.

Degrester, ost, tomatsås eller annat kan i regel tas bort från stålet med en hård borste efter gräddningen. Större ”klumpar” kan skrapas bort med hjälp av en degskrapa/degskärare i metall.
Med tiden kommer ditt bakstål förhoppningsvis visa prov på att det har använts. Det är något du kan vara stolt över. Tänk bara på de många andra saker du har köpt till köket under åren, som fortfarande ser ut som nya, eftersom de bara har använts en gång eller två :-).
OBS: För att få full nytta av ditt bakståls extrema värme, bör du använda ”blöt” deg, dvs deg som är så blöt att du inte kan forma den med händerna.

Instruktioner till användning i bakugn

1. Börja med att placera Bakstålet strax under mitten av ugnen. Om dina bröd blir för mörka i botten, placerar du det lite högre nästa gång du bakar, tills du har hittat rätt placering i din ugn.

2. Börja med att sätta ugnen på full värme i en timme innan du låter degen glida ned på Bakstålet. Med tiden kan du eventuellt försöka med 45 eller 30 minuter. Det är nämligen stor skillnad från ugn till ugn hur snabbt stålet når upp till 250–300 grader.

Sedan beror resten lite på vilken typ av bakverk du gör :-).

Pizza

Om du gör en tunn italiensk pizza gäller det att få ugnen att bli så varm som möjligt. Det enda du behöver göra är att hålla koll på pizzan. När osten blir gyllene och kanten spröd är det dags att ta ut pizzan och låta nästa glida ned på stålet. För ett ännu bättre resultat kan du vänta fem minuter, så stålet kan värmas upp helt innan du gräddar nästa pizza.
Om pizzabottnen blir bränd placerar du Bakstålet lite högre nästa gång du gräddar. Om det däremot är osten och kanten som blir brända innan bottnen är färdig skruvar du ned värmen och påminner dig själv att placera ditt bakstål längre ned nästa gång du gräddar pizza :-).

Jästdeg (bröd/frallor)

Jästdeg jäser väldigt snabbt under gräddningen. Därför kan du enkelt grädda vid höga temperaturer.
Jag rekommenderar att du placerar en långpanna/djup bakplåt i botten på ugnen tio minuter innan du låter degen glida ned på stålet. När du har låtit din deg glida ned på stålet häller du en dl vatten i långpannan/den djupa bakplåten, för att efterlikna den ångfunktion som finns i professionella bakugnar. Skynda dig att stänga ugnsluckan och låt brödet grädda färdigt tills skorpan är mörkt gyllene. Om du bakar till frysen kan du med fördel ta ut brödet/frallorna ur ugnen innan de är helt färdiga (innan de har fått sin mörka färg), och så kan du baka färdigt dem senare, innan de serveras. Baktiden beror på din bakugn och mjölsort.

Surdeg (bröd/frallor)

Surdeg jäser inte så snabbt som jäsdeg. Därför behöver du ge brödet lite mer tid att jäsa, genom att släppa ut en del värme ur ugnen när du låter degen glida ned på Bakstålet och därefter sänka ugnstemperaturen till 200 grader. Gräddar du flera bröd behöver du vrida upp värmen när du tar ut brödet och ge Bakstålet tio minuter till att ”ladda upp” igen innan du gräddar nästa bröd.
Liksom med jäsdegen, kan du med fördel placera en långpanna/djup bakplåt i botten av ugnen och hälla 1–2 dl vatten i den när brödet eller frallorna är inne i ugnen. Det ger degen längre tid att jäsa och får brödet att påminna om det från bagaren.